[vc_row][vc_column][ultimate_heading main_heading=”Veelgestelde vragen begrafenis en COVID-19″ margin_design_tab_text=””][/ultimate_heading][us_single_image image=”26″ size=”full” align=”center” css=”.vc_custom_1476617333620{padding-top: 20px !important;}”][vc_empty_space][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Nu we met z’n allen in de ban zijn van COVID-19 zijn er veel vragen over een uitvaart en alles wat er bij komt kijken. Wat mag wel en wat mag niet? Op deze pagina behandelen we een paar onderwerpen waar u vast en zeker vragen over heeft. Wij hopen u op deze manier te kunnen helpen aan de juiste informatie.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][us_single_image image=”1936″ size=”medium” align=”center”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]Op dit moment worden er geen uitvaarten georganiseerd met meer dan 30 personen (inclusief personeel). Iedereen dient afstand te houden van 1,5 meter. Deze maatregel geldt tot en met 19 mei 2020. Misschien wordt het maximum aantal aanwezigen op 1 juli verhoogd naar 100.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space][us_gallery ids=”1535,1534,1533,1532,1527″ columns=”6″][vc_empty_space][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Kan gedurende de coronacrisis worden afgeweken van de wettelijke termijnen voor begraven en cremeren? Ja, momenteel kan er afgeweken worden van de wettelijke termijnen. Met toestemming van de burgemeester kan een begrafenis of crematie binnen 36 uur of later dan 6 werkdagen na een overlijden plaatsvinden. De burgemeester kan dit beslissen in overleg met een arts en/of de Officier van Justitie.
Hoeveel mensen mogen er aanwezig zijn bij een uitvaart momenteel? Voor uitvaartplechtigheden of een condoleance mag het gezelschap niet groter zijn dan 30 personen.
Kan rouwbezoek in een uitvaartcentrum doorgaan? Rouwbezoek kan alleen in besloten kring plaatsvinden. Het is van de locatie afhankelijk hoeveel mensen er in de betreffende ruimte toegelaten worden. Vraag daar uw uitvaartverzorger naar. Hij/zij weet meer over de mogelijkheden in het uitvaartcentrum.
Hoe zit het met rouwbezoek thuis? In thuissituaties mogen niet meer dan drie bezoekers tegelijkertijd ontvangen worden en zij moeten een onderlinge afstand van 1,5 meter houden, uitgezonderd leden van eenzelfde huishouden: zij hoeven geen afstand te houden van elkaar.
Kan de uitvaartverzorger aan huis komen om de uitvaart te regelen? Vanaf 16 maart kunnen uitvaarten uitsluitend telefonisch besproken door de uitvaartverzorger met de opdrachtgever van de uitvaart. Gemaakte afspraken worden per e-mail bevestigd.
Condoleren, kan dat nog? Bij het condoleren kunt u geen hand geven. U kunt bijvoorbeeld condoleren door uw hand op uw hart te leggen en de condoleance uit te spreken.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Kan iemand die in quarantaine zit een uitvaart bijwonen? Helaas kan een persoon in quarantaine niet in persoon bij de uitvaart zijn. Mogelijk besmette personen worden geacht thuis te blijven, zoals het RIVM voorschrijft. Soms is het voor dit persoon mogelijk om de uitvaart ‘digitaal’ bij te wonen. Dit is gelukkig nog een manier om afscheid te kunnen nemen.
Mag iemand uit een risicogroep naar de uitvaart komen? Dit is aan de persoon uit de risicogroep zelf om te bepalen. Het mag wel, maar er is natuurlijk kans om besmet te worden.
Kan een overledene nog besmettelijk zijn? In principe kan de uitvaart gewoon doorgaan op de reguliere manier. Het virus overleeft maar kort buiten het lichaam volgens het RIVM en het GGD, namelijk enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Daarom is er geen risico meer na het overlijden van een besmet persoon.
Drive through condoléance. Vanwege de coronacrisis mogen er niet meer dan 30 personen aanwezig zijn op een uitvaart. Het kan daarom in sommige gevallen zo zijn dat niet iedereen aanwezig kan zijn bij de uitvaart. Sommige uitvaartorganisaties maken daarom een drive through condoléances mogelijk. Zo kan toch iedereen afscheid nemen van de overledene. Vanuit de auto kunnen genodigden een laatste groet brengen aan de overledene en hun medeleven betuigen aan de naaste familie.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]